Leuker kunnen we het niet maken... want ik stop nu echt!
Terug
Mededelingen 6 April

Leuker kunnen we het niet maken... want ik stop nu echt!

Nieuws afbeelding

Op 1 juni aanstaande is het precies 40 jaar geleden dat ik de functie van wedstrijdsecretaris van onze AHC mocht aanvaarden.
In jaartallen geschreven: 1981-2021! De eerste 30 jaren als wedstrijdsecretaris voor junioren en senioren, de laatste 10 jaar enkel voor de senioren. Voorwaar een respectabele tijd en dus alle reden om nu definitief het stokje over te dragen aan een waardige opvolger. Wie mag ik uitdagen?

De werkzaamheden van een wedstrijdsecretaris vergen niet onoverkomelijk veel tijd in dit digitale tijdperk. In theorie hoef je slechts een tijdsindeling aan het wedstrijdschema toe te voegen, het geheel af te stemmen met de scheidsrechterscommissie en de barcommissie en klaar is Kees. De praktijk is evenwel een beetje anders, wanneer je althans enige inhoud wilt geven aan de functie. Een zekere dosis tactische vaardigheden moet je niet vreemd zijn. Want zeker krijg je te maken met de stijfkoppigheid van een enkele bondsbestuurder, die je dan zo moet pareren dat je de nadelige beslissingen voor jouw club toch weer weet om te draaien in jouw voordeel. Het adagium, dat je vaak meer vliegen vangt met stroop dan met azijn kan een nuttige leidraad zijn om het voor elkaar te krijgen, dat Heren 1 en Dames 1 op dezelfde dagen hun uit- en thuiswedstrijden spelen.

Een apart hoofdstuk wordt jaarlijks weer geschreven door het geweeklaag van de verschillende "uiterst sympathieke” aanvoerders. Haast wekelijks worden zij geconfronteerd met incomplete teams, omdat er spelers zijn die voor de zoveelste keer onder geen beding mogen ontbreken op het verjaardagsfeestje van hun schoonmoeder. Aan de wedstrijdsecretaris het vriendelijke verzoek om de wedstrijd derhalve af te gelasten of naar een ander tijdstip te verplaatsen. Dergelijke verzoeken worden het liefst op zaterdagavond of zondagmorgen voorafgaand aan de wedstrijd gedaan. Op zo’n moment voor een passende oplossing zorgen geeft een groot gevoel van trots. Omdat collega-wedstrijdsecretarissen vaak met een vergelijkbare problematiek worstelen, is een goede verstandhouding met hen een eerste vereiste. Kortom: wedstrijdsecretarissen mogen niet te snel door de knieën gaan.

Maar breekt dan uiteindelijk de wedstrijddag op ons zonovergoten sportpark aan en worden er geen wedstrijden ter elfder ure afgelast en vooral geen gele en/of rode kaarten geïncasseerd -oervervelende extra administratie! -, dan kan de wedstrijdsecretaris vanaf de zijlijn met een grote glimlach kijken naar alle schitterende technische hoogstandjes van zijn spelers en speelsters. Dat geeft een onmetelijk heerlijk gevoel. Misschien wel 40 jaar lang, is de rotsvaste overtuiging van

Wim Swart, (nog tot 1 juni) wedstrijdsecretaris

Voor nadere informatie, onder het genot van een fraai schuimend glaasje bier, ben ik altijd bereikbaar.