Leuker kunnen we het niet maken...wel na de winterstop
Terug
28 November

Leuker kunnen we het niet maken...wel na de winterstop

Nieuws afbeelding

Dat u er afgelopen zondag niet bij was begrijp ik wel een beetje. Maar u hebt heel, heel veel gemist. Toegegeven, het was koud, vies en nat. Alleen de echte bikkels konden dit aan. Uiteraard moet ook u tot die elitegroep gerekend worden, maar u had een geldig excuus voor uw afwezigheid. Het was immers Moederdag…. Althans in Rusland, het land ook waar ze de Oktoberrevolutie van 1917 in november vieren. Maar dat terzijde. Vanwege uw goede reden voor uw absentie zal ik u in het kort even bijpraten. Want er werden twee hartverwarmende partijen door onze vlaggenschepen van Dames 1 en Heren 1 op het kunstgrastapijt vertoont.

Dat was niet aanstonds te merken aan het uitermate slappe en slome spel, waarop de dames ons in de eerste speelhelft meenden te moeten trakteren. Aan niets was te merken, dat zij de afgelopen maanden die gevleugelde engelen en gracieuze hinden waren, die altijd in staat bleken om het jeugdig (mannen)supportershart sneller te doen slaan. Een stelletje futloze zombies leken het, zodat je de neiging kreeg partij te kiezen voor de sprankelend acterende tegenstandsters van Westerduiven. Hun op slag van rust gescoorde doelpunt bracht dan ook de verkleumde handen van vriend en vijand met een warm applaus op elkaar.

Sylvana Simons als zwarte Piet of Geert Wilders in de gedaante van de profeet Mohammed lijkt op geen stukken na op de grote metamorfose die ons damesteam in de tweede speelhelft onderging. Coach Wilco Klop moet over dezelfde bovennatuurlijke machten beschikken als kinderen die in sprookjesparken uit zandkorrels goudklompjes weten te toveren. In de tien minuten, die de pauze duurde, had hij zijn met horten en stoten voortstrompelende team in een soepel lopende machine getransformeerd. De doelpunten vielen nu opeens even overvloedig als de inmiddels weldadig aanvoelende regenbuien. Lizemijn Evers nam het voortouw door via een strafcornervariant de splinters uit de doelplank te slaan. Dat een voorsprong zo heerlijk geruststellend kan aanvoelen toonde Karolina Sluis maar weer eens aan door de 2-1 binnen te werken. Om te demonstreren dat zij ook op magistrale wijze een velddoelpunt kan scoren knalde Lizemijn Evers haar tweede en Arnhems derde doelpunt snoeihard achter de Westerduivense keepster. Voor de kers op de taart zorgde Ariadne van Rolde door een terecht toegekende strafbal heerlijk naar een 4-1 overwinning te tillen. Daarmee werd het herfstkampioenschap met een voorsprong van 9 punten op mede titelpretendent Westerduiven behaald. Geen van de met miljarden dollars, vaak door oliesjeiks gesponsorde voetbalteams zoals Barcelona, Manchester City, Bayern München of ons eigen PSV kan bogen op een dergelijke voorsprong op de naaste concurrentie. Coach Wilco Klop heeft het met ons damesteam wel gepresteerd. De goden en het gezond verstand van het AHC-bestuur mogen er voor zorgen, dat hij nog jarenlang onze leidsman blijft. Messi kan nog voor 700 miljoen weggehaald worden. Coach Wilco is gelukkig onbetaalbaar.

En toen kwam het klapstuk van de dag: de confrontatie tussen de trotse koploper van de competitie, het Brabantse Civicum, en ons Heren 1-team. In de persoon van Pierre Regnault beschikt Arnhem voor onze mannen ook over een begenadigde en vooral inspirerende coach. Hij heeft in betrekkelijk korte tijd een hechte eenheid van de "crew” gemaakt en weet onze spelers tot vaak verbluffende prestaties op te zwepen. Maar ijzer met handen breken kan ook hij niet. Dacht ik. Dus Civicum zou wel een maatje te groot zijn. Dacht ik. Gelukkig weet ik mijn denken vaak moeiteloos tot een minimum te beperken, zeker wanneer ik volkomen in beslag genomen word door wat zich voor mijn ogen afspeelt. Er speelde zich heel wat af. Toen de Brabanders ons speelveld betraden meende ik even met reuzen te maken te hebben. Zeker in vergelijking met onze mannen leken zij vooral veel op cyclopen. Doch nauwelijks was de wedstrijd begonnen of onze frêle spelertjes flitsten door hun linies heen. Er brak zelfs zodanige paniek in hun gelederen uit dat zij een doelpunt enkel wisten te voorkomen met in de ogen van de scheidsrechters ongeoorloofde middelen. Omdat Tijmen de Bos patent heeft op fraai scoren bleek hij de aangewezen man te zijn om de toegekende strafbal te verzilveren. "Beng”, hoorde de Civicum-keeper slechts. Na de pauze lieten de Brabo’s toch even zien waarom zij de lijstaanvoerders zijn. Dat betekende 1-1. Onze mannen gaven evenwel geen krimp. Na een serie strafcorners, die herhaaldelijk tot "bijna doelpunten” leidden vond Michiel Tromp, dat er nu maar eens echt gescoord moest worden. Moorddadig sleepte hij de 2-1 binnen. Het Brabantse verzet was daarmee niet gebroken. Ook zij kregen een strafbal toegewezen. Een soort Goliath-figuur kwam naar voren om het pleit te beslechten. Hij had er evenwel geen rekening mee gehouden, dat de Arnhem goal vandaag verdedigd werd door een David-figuur in de persoon van de uit de A1-jeugd gerekruteerde keeper Wouter Teunissen. Op meesterlijke wijze tikte hij de bal uit de linker benedenhoek. Deze fraaie redding maakte bij zijn medespelers ongekende krachten los. Als door een wervelwind aangewakkerd bestookten zij het vijandelijke doel. Dat bood Michiel Tromp de gelegenheid nogmaals, nu voor een 3-1 stand, uit te halen. Doch de spreuk in het wapen van Cuijck, het domicilie van Civicum, luidt "Buig nimmer”. Door de 3-2 te scoren leken zij hieraan gehoor te geven. Weliswaar met de tactiek van "vrouwen en kinderen eerst” werd door onze mannen een perfecte demonstratie van onverzettelijkheid gegeven. Één van de fraaiste en ook spannendste boeken uit mijn jeugd heette "Verzet en Victorie”. Onze onverschrokken kerels brachten dat op weergaloze wijze in de namiddag van een herfstige regenachtige zondag in 2017 tot werkelijkheid.

Meer dan 100 dagen duurt het voordat de veldcompetitie wordt hervat. Gelukkig dat we elkaar bij de ALV van aanstaande woensdag en uiteraard bij de Nieuwjaarsreceptie nog kunnen ontmoeten. Achter die schier eindeloze rij donkere dagen gloort weer een heerlijke tijd met nieuwe successen. Let op: na de winterstop kunnen we het nog leuker maken. Dat is in ieder geval de rotsvaste overtuiging en tevens de Nieuwjaarswens 2018 van,

Uw wedstrijdsecretaris Wim Swart