Leuker kunnen we het niet maken... want hockeyen is al superleuk
Terug
Clubnieuws 20 November

Leuker kunnen we het niet maken... want hockeyen is al superleuk

Nieuws afbeelding

Terwijl u zich nog eens lekker behaaglijk omwentelde onder de wollen dekens in uw broeiend alkoofje,
moesten de wedstrijden van de A- en C- veteranen al afgelast worden, omdat het op ons sportpark Beekhuizen behoorlijk had gevroren. Voeg daarbij dat afgelopen zondag ook nog eens onze beide vlaggenschepen op ontluisterende wijze schipbreuk leden. Eerst ging ons dames 1 team in en tegen Zevenaar kopje onder. Het werd weliswaar een doelpunten festijn, maar de meiden van Zevenaar scoorden er zes en die van ons ‘maar’ vier. Dan neem je niet 3 punten mee naar huis. Ons Herenteam werd door Doetinchem met maar liefst een 6-1 score aan de zegekar gebonden. Is er dan nog wel leuk nieuws te vermelden? Ja, zeker wel.

Immers, als de meiden van Arnhem D2 het veld betreden valt er altijd wel wat te genieten. Daarmee druk ik me eigenlijk te zwak uit. Het is een feest van de eerste tot de laatste minuut. Zij spelen niet alleen voortreffelijk hockey, zij weten ook de spanning tot een toppunt op te voeren. Deze zondag brachten de dames van Upward D2 een bezoek aan ons sportpark. Hun team bivakkeert in de onderste regionen. Onze dames daarentegen blazen hun partijtje mee in de strijd om de bovenste plaatsen. "Appeltje, eitje”, neem je dus op voorhand aan. Niet dus. De tegenstandsters van de Bakenberg namen al in het eerste kwart heel brutaal een 0-1 voorsprong. Vervolgens timmerden zij hun doel hermetisch dicht door zich met het hele team, elf vrouwen sterk, in de eigen slagcirkel te posteren. Mooie opdracht voor de Arnhem-dames om, tussen een woud van benen en een wirwar aan hockeysticks door, een gaatje te vinden. Dat lukte dan ook, tot satanisch genoegen van de Upward meiden, voorlopig niet. Als aandachtige toeschouwer meende ik zelfs een lichte paniek op de gezichten van onze dames te ontwaren toen het zo gewenste Arnhem doelpunt maar uitbleef. Ver in het derde kwart van de wedstrijd zorgde Eva Dortmans evenwel, op aangeven van Lisette de Graaf, voor de luid bejubelde 1-1 stand. Dat werd de inleiding voor een daverend slotoffensief. Geheel in stijl zorgde Denise Mulling in het laatste kwart met een snoeihard schot in de linker bovenhoek voor een 2-1 eindstand. De vreugdedans van onze meiden en het talrijke publiek kende geen grenzen. Het was de schitterende apotheose van een fantastisch leuke en boeiende "burenruzie”. Met name ook hulde voor de onverzettelijkheid van de Upward speelsters.

De spelers van ons Arnhem veteranen B-team zijn in hun jeugd opgegroeid met de adembenemende, leuke en hilarische kinderprogramma’s van "Stuif es in”, "Ren je rot” en niet te vergeten "De film van Ome Willem”. Tot op de dag van vandaag blijkt dat onze mannen destijds als kinderen niet van de buis weg te slaan moeten zijn geweest. Je hoeft niet over een rijke fantasie te beschikken om in Yves America en Michael Fransz voormalige "Ren je rot””-coryfeeën te herkennen. Sinds kort beschikt dit Arnhem-team ook nog eens over een gloednieuwe keeper, ene Gert Jan. Al in de eerste minuut van de wedstrijd tegen Nijmegen toonde hij zich naadloos aan het niveau en de humor van zijn medespelers te kunnen aanpassen door op zeer grappige wijze de bal tussen zijn benen door te laten gaan en de tegenstanders een 0-1 voorsprong te gunnen. Het was de opmaat voor een uiterst koddige parodie op een hockeywedstrijd. Natuurlijk toonde Harm Jan Kuipers ook aan dat hij over bijzondere hockeygaven beschikt door simpel eenvoudig, maar wel uiterst precies een strafcorner te verzilveren. Ook de nieuwe goalie wilde wel even laten zien, dat hij na zijn eerste komische optreden uitzonderlijke keeperskwaliteiten in huis heeft. Het magistrale doelpunt echter, waarmee Bert Willems zijn eigen doelman verschalkte, was ook hem te machtig en gaf de Nijmegenaren behalve een 1-2 voorsprong ook de (valse) hoop op een goed resultaat. Maar in de Arnhem gelederen is er dan altijd nog een Bram Witsenburg. Zonder oog voor zijn medespelers gaf hij een gave demonstratie van de "Stuif es in”-show en soleerde hij knap door de Nijmeegse defensie met een schitterend doelpunt als eindresultaat: 2-2. Dat ook het missen van kansen een wedstrijd een boeiend karakter kan geven en haast tot kunst kan verheffen, werd aangetoond door de ‘bloopers’ van Geertjan Liewes en Harm Jan Kuipers. Juweeltjes van miskleunen! Een echte komedie kent evenwel altijd een vrolijk slot. Daar zorgde Jan Jaap van Binsbergen voor door aan het einde van een perfect uitgevoerde strafcornervariant de 3-2 zege op magistrale wijze veilig te stellen. Na afloop waren bier, hapjes en heel veel sterke verhalen over eigen aangeboren hockeykwaliteiten de ingrediënten voor weer een geweldig hockeyfeest.

Dit feest werd evenwel nog verre overtroffen door het hockeytoernooi van maar liefst 170(!) parahockeyers, die op deze zondag te gast waren op ons sportpark. Allemaal spelers met een lichamelijke, geestelijke of verstandelijke beperking. Ik heb mijn ogen uitgekeken op de fantastische organisatie, waarvan "onze” Anja Frederiks al jaren lang de spil is, gelukkig bijgestaan door een grote groep vrijwilligers. Zes maal per seizoen komt deze groep, gerekruteerd uit zo’n 40 hockeyclubs, ergens in Nederland bijeen om gezamenlijk een hockeycompetitie te spelen. Daardoor ontstaat een hechte band tussen spelers en hun begeleidende ouders. Het is één grote familie bij elkaar. Op zo’n dag zijn zij eens niet een uitzondering, maar net als iedereen. De spelers maken daardoor een enorme positieve stap in hun sociale leven. Natuurlijk stonden de hockeywedstrijden centraal, begeleid door eigen scheidsrechters. Onze Patrick Liethof en Onno Alberda komen uit hun gelederen voort. Gouden kerels intussen voor onze club. De teams van de regio Oost gingen deze keer met de hoogste eer strijken. Maar voor allen gold, dat zij één grote groep unieke, gezellige, dankbare en blije hockeyers vormden. "Leuker kunnen we het niet maken…want hockeyen is al superleuk” luidde de aanhef van dit verhaal. Voor iedereen, is de rotsvaste overtuiging van,

Uw wedstrijdsecretaris Wim Swart